Opslag lithium batterijen
Opslag lithium batterij: hoe doet u het veilig
De dag van vandaag worden lithium batterijen meer en meer gebruikt in draadloze apparatuur en accu aangedreven voertuigen. Denk maar aan de vele elektrische fietsen, auto’s, laptops, gsm’s enzovoort.
Let wel op, want de opslag van zo’n batterij is niet zonder risico. Het probleem bij lithium batterijen komt van binnen uit. De batterijen zijn namelijk erg onstabiel als ze overladen worden. Dit kan een domino-effect veroorzaken waardoor de lithium batterij zal ontbranden. Doordat de batterij zelf zuurstof produceert, zal de brand snel groeien. Daarom moet de opslag van de batterijen dus in orde zijn. Als verschillende lithium batterijen samen liggen opgeslagen, dan kan er bij oververhitting zelfs een vuurzee ontstaan. Hoge temperaturen zullen er voor zorgen dat de laadspanning afneemt en de laadstroom toeneemt. Daardoor komt er nog meer warmte vrij en zo ontstaat ‘thermal runaway’. Dit proces is dus heel gevaarlijk, kan giftig zijn en kan leiden tot explosie.
Zoals hierboven gezegd, kan een ‘thermal runaway’ ontstaan door een fout tijdens het opladen, maar ook door blootstelling aan vuur, een interne kortsluiting, schade door buitenaf of door tal van andere zaken.
Het probleem tot vandaag is dat er nog geen intrinsiek veilige lithium batterijen op de markt zijn. Er zijn dus nog geen batterijen die niet vanzelf kunnen gaan branden. Daarom moet er dus altijd correct omgegaan worden met de batterijen en nog belangrijker, ze moeten op een correcte manier worden opgeslagen.
Brandwerende kast voor de opslag van lithium batterijen
Zoals eerder gezegd wordt dit soort batterijen vaker en vaker gebruikt, maar in de wetgeving is hierrond nog maar weinig geregeld. De PGS-beheerorganisatie is wel gestart met het schrijven van richtlijnen.
Lithium batterijen opslaan kan het best in brandveilige kasten. Deze zijn stevig en bieden zowel bescherming van buiten naar binnen als van binnen naar buiten. Dit laatste is vooral belangrijk bij de opslag van batterijen.
Verder zijn deze kasten ook uitgerust met een blussysteem. Daardoor kan u de brand onder controle krijgen. Als de accu geblust is, dan is het probleem tijdelijk onder controle. Maar de brandontwikkeling kan spontaan weer in gang schieten. Daarom is het belangrijk dat brandwering, blussen en alarmeren worden gecombineerd in deze kasten.
Opslag lithium batterij: Enkele tips
- Laat uw batterij afkoelen na langdurig gebruik.
- Leg uw batterijen niet in de zon.
- Gebruik altijd de origineel geleverde oplader voor het apparaat.
- Als de batterij is opgeladen, haal dan de stekker uit het stopcontact.
- Koop uw batterijen en opladers bij erkende fabrikanten.
Wilt u nog meer informatie over hoe u lithium batterijen veilig kan opslaan?
Neem dan vrijblijvend contact op met ons.
Vraag nu uw gratis offerte aan!
Neem contact op
Gebruik het contactformulier om informatie aan te vragen.
Adres
Populierstraat 3
8800 ROESELARE
België
Telefoon
+32 (0) 51 63 68 54
info@empteezy.be